Sunday, December 26, 2010

suatu perubahan

Salam
Bismillah wal hamdulillah

     alhamdulillah, beta sampai rumah hari khamis ritu. setelah dua bulan tak balik, akhirnya midsem tiba! haha. cuti seminggu ni, beta dah rancang beberapa benda. antaranya game, facebook n game. then facebook balik. lol.

takde r, actually banyak kerja ni. tutorial, quiz, presentation. tapi xpe, insyaAllah masa dah dibahagikan sebaik mungkin. member tabligh beta pesan, 'separuh cuti untuk rehat, separuh lagi untuk agama'. 

emm. insyaAllah..

entri selepas beberapa ketika menyepi ni, beta nak santai-santai je. mode cuti r katekan. fyi, this is my last sem at cfs (hopefully dowh). that means, insyaAllah beta akan melalui satu cuti yang agak panjang - lebih kurang 7 bulan starting bulan 2 ni. apa yang beta nak wat nanti? 


dun wory. the to-do list keeps growing everyday. juz need the action.
********************
     petang tu, on da way nak pergi cafe tetibe ade orang call. number area kl, beta yakin giler yang call tu member.

blabla: salam, bleh saya bercakap dengan encik bazli?
beta : haha. encik bazli takde, ni SU dia. dia tengah meeting. (sambil gelak)
blabla: owh ye ke.. bleh kasi saya bercakap ngan dia?
beta: *eh? ni suara orang besar ni..* err.. saya r bazli. ni sapa ni?
blabla: maaf ganggu, saya dari Elken, tahniah encik berjaya mendapat satu voucher bernilai rm70 dari kami.. 

walaupun itu bukanlah perbualan secara face to face mahupun 3g, namun keseganan beta kerana tak sengaja mempermainkan operator tersebut sangatlah mendalam.
********************
     sincerely, beta menyaksikan banyak perubahan yang berlaku sekeliling beta nih. manusia berubah. itu yang paling ketara. 

ramai yang berubah menjadi lebih baik, alhamdulillah.. beta ingin belajar daripada mereka. tapi tak kurang gak yang jadi terbalik. dulu baik, skang tiba-tiba berubah gaya n sikap. puncanya, sebab kemaruk bercinta. dunia jadi terlalu indah, dia sahaja yang betul, nasihat orang sumer salah.

" aku cinta dia kerana Allah! "

KAH KAH KAH!! mulut beta tertawa, tapi geram hati ni Allah je yang tau. ya Allah.. pandainya dia mempergunakan agama.. na'uzubillah min zalik.

********************
     tahun 2010 masihi gak menyaksikan sebuah drama kawan makan kawan. semuanya berlaku live depan mata beta. sebagai seorang pemerhati bebas, beta tak sangka benda camni berlaku di kalangan orang agama. kedua-dua pihak ada benar n salahnya. tetapi meniupkan api permusuhan, su'uz zhon, fitnah, backstab, n berlaku zalim kat orang yang tak zalim, itu bukan cara islam yop! astaghfirullah..

     maka bertepuk tangan n menari-narilah encik setan..
Sesungguhnya Syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi, dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang. Oleh itu, mahukah kamu berhenti.

menurut lecturer beta (prof hanafi), perkara duniawi juga termasuk dalam skop luas yang merujuk kepada arak (iaitu memabukkan). 

lalu berpecah-belahlah para kenalan, mencari-cari akan kesalahan, menuduh-nuduh yang bukan-bukan, segala kebaikan terus dilupakan, seakan lupa diri ini bertuhan, menjadi duri dalam daging agamawan, mencacatkan kehebatan dan keilmuwan, menggamit setan menjadi teman, padahal hafal ayat quran, "jangan ikut jejak langkah syaitan!", mana perginya tazkirahmu kawan? adakah sekadar memenuhi undangan? atau mengejar bayaran lumayan? mungkin inilah yang ustaz pesan.. orang agama banyak ujian!
********************
     waah.. 2010 bakal melabuhkan tirainya. pagi tadi waktu nak sidai kain, perasan cam ada kelainan kat ampaian. ya!! pokok kelapa n pisang dah tumbuh sangat tinggi, so tak perlu berpanas kalo sidai kain tym tengah hari :-)
patut r rasa redup skit.. masyaAllah, ciptaanMu tak pernah sia-sia ya Allah. pokok pisang itu tetap berguna sekalipun dah tak berbuah.

ya Allah.. bantulah daku memperbaiki diri ini.. ameen..

pssst.. sempat tak beta mengundi taun depan? hihi..
beta akan terus memerhati..

7 comments:

Saidina Ali said...

anta sangat tepat prof!!

tak sangka setelus ini anta di blog. haha.

nk salahkan pun rasa bersalah. cakap sudah, doa je yang tinggal.

walaupun perjalanan aku terbalik ke belakang, aku harap aku akan maju ke depan. amiin :)

bez amin said...

hehe.. ko la prof!!

ak x mampu berbahasa guna mulut, bialah blog ni yg jd saksi tempat ak berkata-kata.

cewahh!!lol

Laili Harlina Khairuddin said...

nice one bazli! ;)

smga langkahan itu "sentiasa",tidak berhenti,cuma mungkin sesekali "perlahan" krn fitrah manusia yg pasti akan diuji :)

bez amin said...

thnx laili!!

long tym no see, my dearie fren
hope u r doin great there ya!! hihi
:-)

asrar qalbi said...

~cik bazli..sifat manusia nie mmg cepat berubah.lebih2 lagi pabila inginkan perubahan ke arah kebaikan pasti d'uji terlebih dahulu.Tp hakikat yg sebenarnye "itu" yg akan menjadikannya lebih kuat.See how God luv us..

bez amin said...

btol3!!hehe..ade mnusia kate utk brubah itu bergantung kpd ketentuan taqdir.aiyo,mmg btol..tp kite kena ingat, Allah dh taqdirkan kite utk memilih taqdir sendiri =)

cik ain,smoga kite hr ni lbih baek dr smlm,ameen..

bez amin said...

nice one bazli! ;)

smga langkahan itu "sentiasa",tidak berhenti,cuma mungkin sesekali "perlahan" krn fitrah manusia yg pasti akan diuji :)

Related Posts with Thumbnails

pageviews