Sunday, October 14, 2012

Big machine

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

Stand straight, fall back in line
Comb your hair 
Get to work on time

Everyone in the big machine
Tries to break your heart
And pull you underneath

Maybe I'm wrong
And all that you get is all you see

Maybe I'm right 
And there's something out there to believe

Everybody's talking in their sleep
They push a lot of air around
But don't say much of anything

Except when they laugh at me
Like ghosts under a sheet

Everybody's talking in their sleep...



-Ryan Miller/Mark Duplass 
"Big Machine"

-Kadang-kadang, hiburan itu perlu sebagai penenang jiwa-
:-)

Sunday, September 16, 2012

Hanya tukang sapu sampah

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

Matahari memancar lagi
Manusia berlari-lari
Segala lubuk rezeki dicari
Haiwan, tumbuhan, segala di bumi
Mencari sinar dalam berkat pagi.

Di kanan? oh.. si fulan berniaga
Di kiri? ah..dia sibuknya bekerja
Nun di sana, eh itu siapa?
Dibalingnya sampah sesuka hati saja?

Oh ya!
Hampir terlupa, jadi maafkan aku
Aku orang biasa, tugasku untuk membantu
Kutip sampah, yang bersih yang kotor, hatta yang berbau
Eh, mengapa kau jeling aku begitu?
Hatiku ikhlas, biar gaji tidaklah beribu
Ada yang mengeji, tapi aku senyum selalu :-)

Suatu masa dulu, aku terdengar
Seorang manusia, sedang mengajar
Katanya lantang, "dengar ini, sekalian pelajar!"
"Mahu jadi apa pabila keluar?"
"Malas mengaji, tengok keluar"
"Nampakkan kamu, tukang sapu tepi pagar?"

Aku menggeletar. ah biarlah, mereka bukan berkata celupar
Teruskan senyum, biar hatiku tawar
Pahalaku di sisiNya, tuhanku Al-Ghaffar.

******************************
Terima kasih tukang sapu sampah
Atas segala penat dan lelah
Cintakan bersih, hatimu tak berubah
Ketahuilah, engkau penghidup Sunnah!

Engkau tahu apa itu hamba
Tinggal di bumi milik Sang Penguasa
Di mata manusia bukan siapa-siapa
Di mata Allah, engkau dipuja.

Bez Amin, 16/9/12, 7 pm.

Smile!

Kudos untuk semua tukang sapu sampah, pencinta recycle, n pencinta bumi! :-)

Thursday, August 23, 2012

Menjauhi anjing di pagi raya

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

     3 bulan. dah 3 bulan tak tulis pape kat blog, pencapaian paling teruk setakat ni. but lately, I came across some of my lecturers' blogs. waah kagum gak, rilek je diorang bleh update kekadang sehari sampai dua, tiga post. padahal bukan setakat kasi lecture je, sometimes diorang ade gak tugas kat hospital. kira dari segi sibuk, memang diorang lagi banyak keje. even tengah marking papers pun sempat lagi blogging.

So ak pun tergerak untuk update sebagai mencontohi komitmen diorang. kah3.

Tapi takde idea.

*************************

     Pagi nak dekat tengah hari raya kedua, ibu ajak g tesco. nak wat open house lebih kurang. ak ni balik umah 3 bulan sekali. itu pun tak kuar g memane, memang lepak lam umah je. bukan senang nak cuti kan.  but setiap kali ak jejak kaki kat ipoh ni, satu benda paling obvious sentiasa ak nampak. makin lama, makin hilang orang2 kulit sawo matang kat ipoh. sebaliknya semakin ramai manusia mata sepet sana sini. cakap je r kat mana, shopping complex? jalan raya? tempat riadah? dah r pakaian deme cam haram. 

Tapi kat kuantan, orang2 kita yang berpakaian haram jadah. eh?

     Hah dah sampai tesco, alhamdulillah parking banyak. elok nak park satu tempat ni, tetiba ada anjing tengah lepak situ daa.. "ibu, kita parking kat sana r. malas r sini ade anjing," ak melontarkan buah fikiran. then kami pun shopping ngan gumbira.

Ratio 1:7 ak kasi untuk sawo matang versus mata sepet. adakah sebab musim raya orang balik kampung? not really, ak balik tym bukan raya pun camni gak.

*************************

     Tup tap tup tap, setel shopping. kami pun berangkat ke kereta. haih?

Elok je anjing tadi lena bawah keta ak.

Punya la ak nak lari dari anjing tu, last-last die cari gak keta ak nak lepak. Ibu halau leklok, n die pun g tido tempat laen. ibu then cakap,

"maybe Allah nak tunjuk kat kamu. anjing pun ada hak untuk hidup kat dunia ni."

-Apatah lagi manusia?-

Selamat Hari Raya Eidilfitr !

Saturday, May 19, 2012

Jatuh, ajarkan ku bangun! (Part I)

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

source : sheniori

Biar terjatuh namun berteguh, 
Daripada berdiri tapi mati!

Saturday, May 12, 2012

Bila dan siapa

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

Bila

Bila sakit, kau kenal kawanmu siapa,
Bila lemah, kau tahu siapa yang tetap setia,
Bila terlantar, kau kenal siapa yang masih bersama.

Bila gagal, kau nampak siapa yang setia di sisi,
Bila terpinggir, kau lihat siapa yang benar-benar menemani,
Bila seakan putus asa, baru jumpa siapa yang ingin memahami.

Bila ternanti-nanti, lihatlah siapa yang kunjung tiba,
Bila berair mata, tunggulah siapa yang datang menyeka,
Bila bersedih muram, kasihi siapa yang cuba membahagia,
Bila hati tak tenteram, telitilah tanganmu dipegang erat siapa.

Bila kamu tak punya apa-apa, kamu kenal siapa yang benar-benar melabuh cinta.

Bez Amin, 
8.31 pm.
12.5.2012
Sedangkan langit punyai sisi terang dan gelap.. jangan bersedih, Allah bersamamu ! 

:')........ bukan camni, tapi

:-D

Wednesday, May 2, 2012

Tuesday, April 3, 2012

Niat? (edisi nak update cepat-cepat sebab bz)

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah


     Hehe.. cerita dari pengalaman seorang sahabat ngan rumate nye. memang tajam n tepat, rupanya camtu nak lawan ngan 'pejuang-pejuang logik' ni.. let they kill themselves wif their logic. jangan kelam-kabut nak menang bila hadapi golongan camni, take ur tym. yang paling penting, ingat bahawa hanya Allah yang boleh beri hidayah, kita hamba juz menyampaikan kebenaran. dengan kreatif of course! 
      Dan satu lagi benda yang kita leh blaja is, di mana jua kita dicampak, kat tengah-tengah manusia kafir ke, liberal, plural, jumud, sesat, islam hanya pada nama, n segala macam lagi manusia, always be a productive muslim. setiap tempat ada peluang and ruang untuk kita sampaikan sesuatu tentang islam. "sampaikan dariku walau sepotong ayat!"

"Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya."
(An-Nisak : 103)
      Wallahu a'lam.. tenkiu! :-)

p/s : alhamdulillah, baru donlod app 'rage comix' kat ipod.. so pasni takyah tulis entri baru pun xpe, wat je simple comix pakai app ni. sangat senang n simple! untung laaaa~

Saturday, February 11, 2012

Allah is calling me



Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

     Alhamdulillah, still ada peluang n ruang untuk bertaubat hari ni. bila Allah uji, senyumlah n cuba tenangkan diri. yakin n pasti, esok lusa akan nampaklah hikmah semua yang terjadi. cuma persoalannya, maukah kita kembali kepada Ilahi? atau terus bermuram sendiri, bersedih hati?

Ujian itu Peneguh Iman
     Sedang sunyi termenung sendiri, ayah kol. seronok dengar suara ayah, excited n bertenaga. ayah kol semata-mata nak cerita isi ceramah kat masjid tadi. ya Allah tetiba tenang je hati ni. walaupun ak tak citer pape pun sal problem, tapi cukup sekadar dengar suara ayah n ibu, automatik jadi tenang n lapang dada ak. 
     Tentang ceramah tadi, ayah pesan kat ak. ia perihal orang-orang yang zalim. antara sifat mereka ialah PEMARAH, wuhuu memang terkena mucus membrane batang hidung ak. n ayah cakap, MARAH ni tak datang sorang-sorang, tapi sifat ni datang ngan pakej lain. bila seseorang itu ada sifat pemarah, automatik sifat hasad, dengki, ultra-ego, bangga diri, n mazmumah yang lain akan hidup subur dalam dirinya. segalanya kerana PEMARAH. 
     Selain kuat marah, orang zalim ni gak antara cirinya, jahil. jahil yang macam mana? bila berpendapat, dia saja betul. pendapat orang lain semuanya salah. bila bab cakap agama, dialah orang yang paling pandai dan betul. Ya Allah... terima kasih sebab hantar ayah untuk tazkirah si pendosa ni...
     Tenkiu ayah for such an important reminder. insyaAllah ak akan terus usaha untuk ubah diri ni jadi lebih baik. 

"ayah, tak tengok liverpool lawan Man U?"
"ish.. dah tak tengok dah bola skang. dah tua, ayah nak dengar ceramah."

dats my ayah! :-)

Sekarang Hati Pun dah Tenang
     Alhamdulillah, ringan rasa dada ni. sedang sibuk risaukan kata-kata manusia, hampir terlupa bahawa Allah sentiasa bersama hambaNya. menemani diri di setiap ujian yang melanda, menenangkan hati bila mana rasa duka, mengingatkan kembali yang dunia ini hanya sementara, gagal sekali sekala itu lumrah manusia, ingatlah, ini penting untuk setiap hamba;

"Bila kamu ada Allah, kamu ada segalanya!"


Ya Allah, sampaikanlah ibu n ayah ke kuantan ni. ak nak cium tangan mereka, ameen.. 
(ahli famili yang lain turut dijemput hadir. hehe)

:-)

Saturday, January 28, 2012

stereo Quran



Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

My heart's a stereo
It beats for you, so listen close
Hear my thoughts in every note
O-oh

Make me your radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
So sing along to my stereo

Kadang-kadang letaknya di dalam laci
Mungkin juga berhabuk di atas almari
Tak mustahil agak payah nak dicari
Sebab tempatnya bukan lagi dalam hati.

Berapa ramai yang mau berdiri?
Mencapai si dia, yang kian dilupai?
Menyelak helaian yang penuh seni
Panduan hidup sampai mati


If I was just another dusty record on the shelve
Would you blow me off and play me like everybody else

If I ask you to scratch my back, could you manage that
Like it read well, check it Honey, I can handle that



Dengannya, kita faham hidup bukan main-main
Hidup diatur Allah Rabbul 'Alamin
Diutus nabi bergelar Al-amin
Hujjah untuk yang kufur, petunjuk untuk mukmin


If I could only find a note to make you understand
I'd sing it softly in your ear and grab you by the hand

To keep me stuck inside your head, like your favorite tune
And know my heart is a stereo that only plays for you


Hari ini sudahkah isinya kita hayati?
Atau telinga cintakan hiburan duniawi?
Di mana letaknya surat cinta Ilahi?
Di mulut, di rak, bukan di sanubari?

Bacalah Quran! wahai saudaraku!
Kita takkan rugi, itu janji Tuhanmu!
Biarkan menjadi bait yang bermakna
Sahabat di dunia, peneman di pusara


I only pray you'll never leave me behind
Because good music can be so hard to find
I take your head and hold it closer to mine
Thought love was dead, but now you're changing my mind..
Gym Class Heroes feat. Adam Levine
...................... and Bez Amin. :-)

Saturday, January 7, 2012

Salam 1 dunia

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

Aku akan balik,
Pastu aku nak update blog aku balik,
Khas untuk korang yang hensem lagi cantik,
Baca syair aku sambil telan apam balik.

Korang jangan rasa pelik,
Aku kat sini masih baik-baik,
Hari-hari g kuliah ulang alik,
Geng Rider ala-ala mat rempik. <--- rempit ditukar rempik untuk bajet syair. wakaka.

Kadang-kadang kat sini panas terik,
Bila hujan aku tumpang keta cantik,
Boleh call member tolong ambik,
Tapi tak nampak lagi yang bawak keta antik.

Almost everyday aku singgah blog ni,
Tapi sedih, still tak tulis pape kat sini,
Juz mampu tersenyum, "ohh.. blog yang ku sayangi!",
Aku akan balik, pray for me in ur tahajjud nanti!

"Sesiapa yang terselamat antara kita kat akhirat nanti,
Harus membantu saudaranya!" :-)

trimas sesapa yang wish besday ak! especially YOU! hehe...


Related Posts with Thumbnails

pageviews