Saturday, May 30, 2009

kadang2 teringat ayah. sebenarnya setiap waktu.

ayah. abah. abi. bapak. pak. father.

petang td aku terkenang. aku teringat. teringat kisah.
kasih bapa, kasih anak nya.
kisah kasih, ayah dan permatanya.

terus, aku memainkannya satu-persatu.
suatu hari, terima si bapa khabar dari bandar.
khabar si anak yg dlm kesusahan. dalam kesakitan. dalam penantian. ke matian.

segera si bapa penyayang berangkat ke bandar. ada kisah d sebalik kisah mereka berdua.
hubungan yg telah lama renggang. retak. tiada persefahaman.
si anak lalu membawa diri ke metropolitan. itu lama dulu.

sudah tiada. dia dah meninggal. anak mu dah mati. nyawanya diragut kanser.
seolah panahan petir menyambar bapa, jasmani rohani.
tidak sempat bapa berjumpa dgn anak nya. buat kali terakhir. ketika masih hidup.
menyesal. menyesal. menyesal? tak menyesal. bukankah semua ketentuan Ilahi.
aku tidak akan menyesal(kata bapa) .
aku cuma sedih, itu lah seorang bapa.
kasih kepada si anak. sekalipun dihina. dicaci.
semata-mata peristiwa masa lalu. tak mampu si anak memaafkannya.
si bapa terpaksa memalingkan muka. tanda kecewa. itu lama dulu.

di hadapannya kini si anak. terbujur kaku, tiada denyutan.
ahli2 keluarga bercucuran, berlinangan air mata. tetapi tidak bapa.
dosa anaknya terlalu berat terhadap bapa.

anakku...kenapa jalan ini yg kau ambil?
sehingga mati kau memusuhi aku. mungkin juga matamu terpejam dek tdk mahu memandang wajahku.
tak mengapa. itu jalan yg kau pilih.

(zon mudah)

giliran si bapa mencium arwah kali terakhir. semua mata tertumpu ke arahnya.
bapa membongkokkan badannya. lalu dia mencium dahi arwah si anak.

air mata jatuh setitis. dua titis. dan seterusnya, maka berderailah lautan air mata si bapa.
menangis teresak-esak atas pemergian anakanda. yang sentiasa disayangi. walaupun zahirnya tiada sayang selama ini.

kasih ayah anak kasih abadi. tak mungkin terputus semudah itu. pernahkah bapamu menangis kerana perlakuanmu? pernahkah abi mu bersedih kerana hinaanmu?
ingatlah. si anak tidak akan menangis apabila abahnya mati, jika kebencian bertakhta di hati.
namun bapak akan menangis sedih, apabila anaknya yang sering memusuhi dirinya mati.
sedalam mana benci anak kpd ayah, si ayah takkan mudah menganggapnya derhaka.

ini kisah benar. tdk perlu tahu siapa bapa, siapa anak.
doakan bapa kita menangis melihat kita menggenggam ijazah.
bukan kerana marah.
sekurang-kurangnya sayangi lah dia sblm dkambus tanah.


5 comments:

ainulhusna said...

nie cite yg ko reka or ko copy paste??
lpas nie buat laa cite pase mak plak..
khas tuk ibu ko..
haha

nik uqbah said...

uh. sayu ah... aku pernah baca quote ni,

seorang ayah boleh memahami perasaan 12orang anaknya, tapi seorang anak tak mampu memahami perasaan seorang ayah...

renung2kan^_^

hunkah zaytsev said...

weh ainul...molek skit ek.
ni pengalaman real aku tau! x copy paste nyer.
aku ni x ckup hot r nk copy keje org..
kite ade idea sndri, tnggl cume nk kuar kan jek..
pengalamn adlh sbaik baik citer.

hunkah zaytsev said...

aku kalo ckp psl mak bpk, x ske dlm keadaan main2. tlg jg tutur kata. jgn wat sambil lewa. maaf kalo ader yg x selesa.

bez amin said...

uh. sayu ah... aku pernah baca quote ni,

seorang ayah boleh memahami perasaan 12orang anaknya, tapi seorang anak tak mampu memahami perasaan seorang ayah...

renung2kan^_^

Related Posts with Thumbnails

pageviews