Saturday, May 30, 2009

pesan mereka tentang kawen

tadi aku pergi org kawen.
sepupu aku, kak ita. dia ader adik laki, fairuz name nye. dia ni memang sekali dgn aku waktu d dq dulu. aku student persijilan, dan dia lak diploma. sambil jadi sepupu, dia gak member aku.

majlis kawen la kate kan, mestilah ramai org(ek?). makin ramai, makin aku tak kenal ramai org. ayah cakap, kenduri ni penting supaya kita leh kenal-mengenal dgn sedare mare.

ntah le. sebab agak tension, aku pun membawa diri lepak kat bwh satu pokok. join dua org abang aku, diorang tension gak ke? tak... diorang nak hisap rokok, desert lah lepas makan.

bila difikirkan, aku memang tak pernah impi psl berkeluarga. dulu sebab aku rase buang mase, agak ekstrem??
tapi skang dah ok skit. aku tetap x suke fikir psl kawen, tp atas sebab lain. yang lagi relevan kah? aku kata ya.

waktu jamuan perpisahan kelas BI ritu, sir zul pesan kat kami:

kamu nak kawen kah, nak ape kah, pastikan dah genggam segulung ijazah. dah ader at least ijazah, kamu boleh hidup normal, insyaAllah. aku tak nak buat pembuka kata kat ayat sebelum ni, sebab aku tak ingat susunan ayat sebenar. pasal ust aku dulu pesan, dalil kena tepat...kalo x ingat exactly, bagitau dulu kat org. ok kan penjelasan aku?

trimas sir. sebenarnya parents dah banyak kali explain psl ni kat aku. nasihat lebih kurang cam sir. cuma aku yang tak brape ambil pusing. sebab aku memang tak fikir pasal kawen! memang aku xnak kawen kah? tak, bukan camtu. jangan lawan fitrah manusia, juz kawal...

aku rase belum mase nye. ya, muktamad! nasihat ibubapa dan sir sememangnya menguatkan lagi keyakinan ku. sekarang waktu akademik.

ijazah. master. kedoktoran. insyaAllah.
selain itu, cerita lain.

8 comments:

nik uqbah said...

fiuh. kagum lah dengan kau... emm, sini aku tambah sikit ijazah, master, phD, perdana menteri... pastu baru kawen...

hehehe.

^_^

en, aku pun target macam tu gak. lepas phD baru kawen. insyaALLAH...

hunkah zaytsev said...

waah...PM??
PM? baguz2...besar skit cable aku..
adeh...sempat ke kawen lps PhD??
kalo sempat pun..masih 'berkemampuan' ke??
hahaha...
xpe, kau kan terer..usrah r kate kan!

mujaheedah90 said...

semoga jalan istiqamah itu mnjadi milikmu =)

'tahniah'

(jika anda brtanya tentang mksud 'tahniah' ini,sya pulangkan kpada anda sbb sya pon xfaham mngapa anda sering mmberikan prkataan 'tahniah' bila mninggalkan komen di blog sya)

hunkah zaytsev said...

to mujaheedah90:
sering??
agak musykil di sini.

tahniah.

mujaheedah90 said...

owh..
ada kesilapan di situ..
maksud saya kesilapan kita mengintprtasikan makna sesuatu..
bg saya,lebih dari satu sudah byk..
haha..
ape menda la mepek meraban neh...

ye3...
tahniah3...

syahmi said...

bazli,.haha aku tertarik dgn post ko dgn ni je.haha.saje je bgtau.haha skali lg.

bez amin said...

bazli,.haha aku tertarik dgn post ko dgn ni je.haha.saje je bgtau.haha skali lg.

bez amin said...

waah...PM??
PM? baguz2...besar skit cable aku..
adeh...sempat ke kawen lps PhD??
kalo sempat pun..masih 'berkemampuan' ke??
hahaha...
xpe, kau kan terer..usrah r kate kan!

Related Posts with Thumbnails

pageviews