Saturday, September 12, 2009

3 saat yang mengubah 24 jam

assalamualaikum wbt member-member ku skalian!!

alhamdulillah...setelah sebulan menyepi daripada blogging, akhirnya aku berkesempatan gak untuk online. bengkek yang sangat mendalam melanda jiwa lara aku, sebab tak boleh masuk wifi cfs sebagai guess. senang cerita, kena pergi daftar dulu la jadi ahli komuniti. ini yang buat aku terpaksa order celcom broadband ni... "my money, my stuff, my rule"

hidup aku kat cfs ni, setiap hari berbeza-beza. kejap rasa macam nak makan orang, nasib baik bulan puasa. takde keja aku nak kena ganti puasa sebab termakan manusia. kejap lain pulak, ok je, happy go lucky. memang mood berubah-ubah.

ada satu cerita yang aku nak bagitau kau orang. peristiwa yang mengubah langsung persepsi aku untuk hari itu. hari yang sepatutnya agak berat; dan sememangnya itulah cfs, berubah menjadi hari yang paling tenang, rileks, blues, dan cool untuk aku.

sebagaimana hari-hari biasa, pagi itu hamba Allah ini bangun dari tidur bagi melalui fasa pertama pada hari itu - mandi. dalam sesi mandi-manda ni, tak banyak yang berbeza dengan hari sebelumnya. turun tangga ke toilet tingkat tiga; sebab toilet tingkat aku tak best, letak berus dan ubat gigi atas sinki, dan terus ke bilik mandi kegemaran aku. kalau ada orang lain tengah guna, memang aku akan tunggu sampai dia selesai. bilik itu je yang kena dengan jiwa aku. hahaha...

entah apa yang tak kena dengan pagi itu, aku tersalah langkah. terbawa sekali berus ngan ubat gigi masuk tempat mandi. *aiseyman...confirm aku takkan keluar sekarang. probability untuk makhluk lain ambil alih bilik ni agak tinggi. eventhough aku lalai dua saat jek...*

maka, aku pun dengan penuh tawakkal 'alallah, meletak kedua-dua specialized tools tadi di atas dinding divider, pemisah di antara compartments dalam bilik mandi.

mandi...manda...mandu...

sambil membersihkan anggota zahir, akal aku ligat memikirkan strategi yang bakal diambil untuk menjalani hari itu. lab bio, assignment bi, tutorial m3, quiz ict, study circle, bla bla bla...

TIBA-TIBA...

aku nampak berus gigi aku macam nak terjatuh. dengan penuh tawadhu', aku cuba memperbetul posisi instrument tersebut. haha...memang paaaaandai! berus gigi tu terjatuh pula ke bilik mandi sebelah. *hinszzzz!!!...*

waktu itu aku dah selesai mandi. memandang penuh sayu ke dinding. jeng je jeng...tiba-tiba kelihatan jari-jemari penuh bercahaya bak mutiara, berkilau bak zabarjad disadur zamrud, meletak kembali berus gigi aku pada posisi nya - jiran sebelah bilik mandi.

aku terkesima, seraya mengucapkan "trimas!!..." dia tidak membalas. kerana terlalu menghargai peristiwa tersebut, aku pun sambung mandi, hahaha. kali ini dengan mood berbeza. tiada perkara yang mengusutkan fikiran. clean & clear.

aku tak pernah terfikir benda kecil sebegitu sangat memberi kesan. aku tak pernah tahu siapa gerangan yang baik hati itu.

yang aku tahu dan pasti, baginya itu hanyalah bantuan kecil. oleh itu dia memilih tidak perlu menjawab "sama-sama". kecil?

tidak bagi aku. confirmed.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

pageviews