Friday, March 5, 2010

beso tak lupekan kecik

salam..


ade sorang hamba Allah pesan,"...sangat jauh bezanya di antara orang2 yang telah mati, tetapi menghidupkan hati orang lain ketika menyebut namanya. berbanding dgn orang2 yg masih hidup, tetapi mematikan hati orang2 yg bergaul dengannya..."


pastu tym aku lepak usha berita Bernama, diorang letak satu quote. adeih, orang tu dah lame meninggal dah, tapi baru skang kata-kata dia sampai kat aku. gagaga


quote tu normal jek, tapi aku rase cambez lak. bukan senang kita nak pandang benda kecil bila kita ni pegang benda besar. orang dulu ada gak simpulkan, sambil menyelam tu minum air. orang falsafah ambil pengajaran cara lain. orang 'pandai' ataupun 'memandai-mandai' lak lain cara. diorang kata, cannot go. mati lemas ler kalo selam teguk air. ade betulnya. tu sebab aku tukar, sambil menyelam gosok gigi. haaa... kan tak mati lagi tu. :)


anyway, this post shouldnt be too long. sebab bagi aku, quotes terpulang kepada kita untuk menilainya. tapi jangan memandai tafsir quran sunnah sesuka hati sepupu tiri angkat kita je orait? itu dah jadi cerita lain.


shams--sun--matahari. memang kewl. tetap memancarkan cahayanya pada bulan untuk dipantulkan pada waktu malam. sedangkan waktu malam memang shift kerja untuk bulan. segala energy yang dikurniakan Allah, diguna untuk manfaat alam. daripada cahaya, haba, graviti n cam2 lagi lah. sekalipun planet-planet setia mengelilingi, seakan menjadi pengawal Diraja kepadanya, dia tetap mantain humble. 


dia tahu cahayanya bukan setakat nak menerangi bumi. tu tugas umum. tu sebab dia ambil peduli dengan tumbuhan sekecil mane pun, supaya diorang leh hidup dengan fotosintesis. manusia yang pemalas nak exercise  lak dia kasi berpeluh.


ade orang maki dia sebab cuaca panas sangat. tapi dia tak kisah. dia lagi bahagia sebab dapat keringkan kain baju manusia dengan cuaca tuh. dapat tolong orang. walaupun  manusia tu gak yang keji dia nanti.


haizzz... perlu rehat sebelum solat jumaat. oooops.. pe sebenarnya quote yang aku baca tu?


“The Sun, with all the planets revolving around it, and depending on it, can still ripen a bunch of grapes as though it had nothing else in the Universe to do.”
-Galileo Galilei-


5 comments:

ainulhusna said...

kalo gosok gigi sambil mnyelam, bole mati jugak.sbb bile kite gosok gigi, kite bukak mulut, pastu sume2 air masuk dlm mulut.haaaaaa

hunkah zaytsev said...

hehe..air tak lepas anak tekak ag,kite stil leh kawal kn?:)

ainulhusna said...

tak.tak.kalo da selam tue.mesti xterkawal nye lah.haha

*ak nk menang jugak! =P*

hunkah zaytsev said...

xleh..bukak mulut kasi skit je air msuk.then kumur2.haha

bez amin said...

xleh..bukak mulut kasi skit je air msuk.then kumur2.haha

Related Posts with Thumbnails

pageviews