Sunday, April 17, 2011

budak-budak

 Salam
Bismillah wal hamdulillah

     Minggu lepas beta selesai exam speaking muet kat sebuah sekolah di ipoh. soalan alhamdulillah , sekurang-kurangnya taklah kelu nak keluarkan isi waktu speaking tu. dapat isu internet , fuuh. dekat di hati anak siber macam beta , hehe.
     Habis sahaja exam , beta dengan adik yang datang untuk muet gak duduk melepak di depan post guard. sementara menunggu my brother datang ambil kami , kebetulan budak-budak baru sahaja tamat sesi pagi persekolahan. tapi beta pelik. diorang berjalan pulang dalam barisan , diawasi guru-guru di kiri dan kanan.


Apehal ni ?


     Beta tengok guru-guru pengiring tu pegang senarai nama. setiap kali ada ibubapa pelajar sampai , diorang akan tick nama pelajar tersebut tanda sudah pulang. waah. penjagaan ekslusif kowt. selepas diamati gaya dan tingkah laku budak-budak tu , baru beta faham. diorang ni insan istimewa.
     Ada 2 3 orang budak yang datang duduk dengan beta. walaupun mungkin serba kekurangan di mata manusia biasa , namun keramahan mereka sebenarnya luar biasa! tiba-tiba angin bertiup kencang ,  menerbangkan daun-daun yang berguguran. salah seorang daripada mereka segera berkata , " eh ada pasu atas kepala abang! " haha . . . beta ketawa secara monolog dalaman. memang mencuit hati. bagi beta , itu lambang dunia kreatif mereka.
     Ada seorang ni , muka serius tapi bila bersembang dia layan. beta tanya dia solat 5 waktu tak , dia jawab solat. siap berjemaah kat masjid gitu katanya. aduus . . . tetiba beta terasa sadis kat diri sendiri. bila ditanya pula tentang guru-guru , apa dia jawab ? " Alhamdulillah . . . "
     Di mata manusia mereka biasa-biasa saja. di mata Allah , mungkin mereka lebih mulia dari kita ?
******************************
     Minggu lepas gak beta mula mengajar di sebuah sekolah ni. masya Allah . . memang hari-hari menguji kesabaran. memang ada hikmah Allah ketemukan orang cepat marah dengan budak-budak nakal. setiap hari beta berazam taknak melakukan sebarang keganasan. namun hanya tinggal harapan. kah3.
     Tak dinafikan , memang ada budak-budak yang memang nak belajar. dan beta memang salute lah kat diorang ni , sanggup bertahan walaupun beta mengajar tak best langsung. tapi yang ramainya , jenis tak makan saman. setiap minit asyik nak uji aje kesabaran diri ni. sudah lah kesabaran beta ni kejap sebesar padang bola , kejap lagi sebesar biji sawi aje. 
     Suatu hari , beta teringat kat sepotong ayat quran ni.

" Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi , yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa "

" ( iaitu ) orang yang berinfak , baik di waktu lapang mahupun sempit , dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan orang lain. dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan. "
[ Ali 'Imran : 133-134 ]

     Hmm . . . tenang sikit hati ni. marah , jangan sampai lelah. geram , jangan sampai malam. benci , jangan sekali-kali. bengang , biar berpada-pada cik abang ! jangan ikutkan darah muda , walaupun kadang-kadang tu tak apa. =)
     Orait ! waktu tu jugak beta memperbaharui azam , nak kurangkan marah kat budak-budak tu. 
" KAH KAH KAH !! " kedengaran sekumpulan budak kat belakang kelas buat kecoh ,  dua saat lepas beta insaf.
     Beta bangun sambil mengenggam penumbuk menuju ke arah mereka.

4 comments:

ainulhusna said...

amboih.keje part time jadi cikgu ke? =)

bez amin said...

hehe..saje cari pengalaman sket =)

ainulhusna said...

haa.dah ade gaji, bole le blanje ak. =P
kalo blanje org, nanti rezeki lagi murah....

bez amin said...

hahaha...insyaAllah.tp ak tertanya2 gak,mane poskad austria nye oiii..x sampai2 lg ni.haha

Related Posts with Thumbnails

pageviews