Wednesday, March 30, 2011

simple : doa

Salam
Bismillah wal hamdulillah

     Alhamdulillah hari tu beta berpeluang lepak - lepak kat satu majlis ilmu. buat kat kediaman menteri besar , anjuran ofis ibu. syukur sebab berjaya duduk dalam ceramah agama , bukan ceramah politik. haha. ceramah disampaikan oleh ustaz Hasnul Hizam Hamzah , kalau tak kenal cubalah google mesti jumpa punya. 
     Antara isi talk beliau ialah tentang doa. korang percaya semua doa kita dimakbulkan Allah ? eh sudah mesti . . . Allah dah kata kan , 
" dan Tuhanmu berfirman , berdoalah kepadaKu nescaya Ku perkenankan untuk kamu "
( Ghafir : 60 )

     Allah tak tipu punya. yang tipu ni orang politik je har har har ! hoih tak baik la , = ] macam mana doa dimakbulkan ?

1)  seperti yang kita minta
     ---> dapat result gempak , so parents berfikir nak kasi hadiah apa. kita selama ni berdoa kat Allah nak motor racing. dan parents  belikan motor tersebut.

2)  lebih dari yang kita minta
     ---> parents ada hadiah lagi mantop. diorang belikan kereta BMW terus !

3)  kurang dari yang diminta
     ---> parents hadiahkan
OK what ??


4)  ditolak bala
     ---> kita tak dapat seperti yang diminta , tapi Allah gantikannya dengan menjauhkan kita dari bahaya.


5)  disimpan untuk akhirat
     ---> doa kita disimpan dulu oleh Allah , untuk dibalas di hari akhirat nanti. beruntunglah orang yang dibayar doanya oleh Allah pada hari itu , waktu manusia sedang tensen memikirkan cara untuk memberatkan timbangan amal kebajikan mereka.


Tingkatkan berat amalan , kurangkan berat badan.
Jom banyakkan berdoa !
mesej ringkas dari beta, selamat beramal. = ]

3 comments:

iyou said...

ahaks!!!! dan-dan kena batang idung aku.. baru TERmengeluh tadi..

astaghfirullah~

bez amin said...

ngeh3..ak letak entri ni pun sbg peringatan utk diri sndiri,huhu
mulai rini,yakin setiap doa itu maqbul! :-)

bez amin said...

ahaks!!!! dan-dan kena batang idung aku.. baru TERmengeluh tadi..

astaghfirullah~

Related Posts with Thumbnails

pageviews