Sunday, September 11, 2011

Teori bahagia

Assalamualaikum
Bismillah wal Hamdulillah

Fuuuh.. lama dah tak usha blog. sibuk beraya, abang bertunang, daftar UIA lak lagi. orang cakap, zaman paling best is waktu study kat universiti, n minggu yang pertama ak btol2 setuju ngan teori ni. rileks.. ak tau la ada had nya untuk enjoy ngan kawan2, insyaAllah fokus tetap pada degree. ibu jangan riso! <--khas untuk parents ak. hehe.
Semalam ak ngan member2 beraya umah bapak sedara kawan, tepi pantai area teluk cempedak. ekceli ak taktau pesal ak nak tulis entri ni, mayb untuk peringatkan diri sendiri pasal tujuan hidup. KOT.
Ak naik keta ngan empat orang member, lagi tiga lak naik motor. dah lepak ngan geng, masing-masing tak familiar lagi ngan jalan raya kat kuantan ni, haruslah duk bergelak je dalam keta. kejap salah masuk jalan, gelak. kejap nampak awek, senyum. kejap nampak orang lembut (RAMAI gak, lol), sambung gelak balik. kutuk-mengutuk tu besa r kan orang laki, camni cara nak rapatkan ukhuwwah. hahaha.

Teori bahagia 1 : ak perlukan member2 untuk enjoy.

Orait, kami pun sampai r ke rumah bapak sdare kawan ak tu. its a veeeeeeeery simple house, tak besar tak kecik. first, ak dapat tengok sekalipun diorang bukan orang senang (ni pandangan ak), hidup diorang sangat hepi. pak cik tu memang baik, senyum tak pernah hilang dari muka. bini dia lebih kurang gak r, masak pun sedap. susah payah dia wat nasi goreng, nasi impit, bla3. ye r mula2 expect dua orang je nak datang, last2 lapan orang, sume jenis kuat makan (BAGUS). pekena lak teh tarik panas ngan udara dingin bayu laut. sejuk je, takyah pasang air cond. :-)

Teori bahagia 2 : ak perlukan keluarga bahagia untuk hepi. kaya harta bukan segalanya.

Lepas habis beraya (ekceli habis makan, haha), kami pun memohon untuk mengundur diri. alhamdulillah kami semua kenyang lalu berasa bahagia. tetiba kan, ak teringat yang ak bukan tengah exam bahasa melayu, tapi blogging. so takyah skema sangat wat entri. ok fine. sambung balik.
Lepas tu, kami lepak masjid jap. maghrib dah masuk. kalo ak jadi bapak kepada ak, mesti ak bangga tengok ak singgah masjid nak solat jap. paham tak ayat cam bengong ni? orang kata, sejuk hospital tempat perut ibu mengandung. arghh pening!...

Teori bahagia 3 : ak perlukan Allah untuk hidup hepi. Dia lah segalanya.

Setel solat, kitorang pun balik la uia. banyak lagi area kuantan ni tak explore, itu simpan len kali r insyaAllah. camne ek nak abeskan entri ni?? err... err... ni haa, ada satu pengajaran yang ak baru paham:
Keluarlah berjalan-jalan, konfem korang akan lebih memahami nilai dan erti untuk hidup kat bumi Allah ni. jangan enjoy saje, tadabbur skali! peace yaww! (^_^)



p/s : esok dah stat kuliah. korang doakan ak orait! :-)

Trimas 4 reading!

7 comments:

fatihah azemi said...

yes.3 tu pon da cukup buat rase bahagia.

anyway, good luck wth ur degree life!

regards, fatihah

bez amin said...

fatihah : trimas tihah! dh lama x study. naseb baik still kenal cmne rupa buku, hihi.
gudluck gak orait!

fatihah azemi said...
This comment has been removed by the author.
iyou said...

goodluck, bro!!!
hidup kt U paling mencabar.. ^_^
didoakan terus sukses!

p/s: nk amek no jd patient terawal ko... hahaha

Sr. Maryam Fatanah said...

many ways to make someone feels bahagia..

good luck for classes !

lieynanilaz said...

selagi boleh enjoy...enjoylah hargailah ia dengan sebaiknya..:)

bez amin said...

iyou : hehe..kalo pnjg umo, insyaAllah.. ameen! :-)

maryam : trimas sis maryam! gudluck too! B-)

lieynanilaz : iyup, tepat! appreciate the precious moments :-)

Related Posts with Thumbnails

pageviews