Friday, March 4, 2011

benci tapi cinta

salam
bismillah wal hamdulillah

     Dewan kuliah hari ini nampak tenang. most student menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap penerangan pensyarah.
     Di suatu sudut dewan, kelihatan dua orang pelajar sedang bersembang-sembang. diorang ni memang member lama dah, sejak daripada matrik lagi. nak kate besfren tak r jugak, juz rapat je.aku pun tak paham~
     Entah pebenda yang diorang bualkan, tetiba salah seorang kecik ati. Mia (bukan nama sebenar) terus bangun and duduk kat kerusi lain. dia memprotes kata-kata yang dilemparkan oleh sahabatnya itu, Ain (bukan nama sebenar gak).
     Ah sudah. perang sudah bermula. sebaik sahaja kuliah tamat, pelajar sumer bergegas keluar. nak ke cafe, lapo kata mereka. sewaktu melangkah menuju ke pintu keluar dewan, Mia bertembung ngan Ain. fufufufu... dia tarik muka 2 km, tak mau pandang musuhnya sejak setengah jam yang lalu itu.


*aku takkan kawan ngan kau dah, mangkuks!*. begitulah ngomelan hati kecilnya. 


     Si Ain terpinga-pinga ngan kelakuan membernya tu. takkanlah pasal hal kecik pun nak bengkek sampai camtu sekali? ade ke patut sebab khairul fahmi keeper mesia tu approve dia kat fb, terus Mia ni nak tensen ngan Ain. tu belum lagi cerita dia private message ngan KF tu. 
     *****************************
     Petang itu, Mia dikunjungi membernya yang bernama Fifi. diorang borak-borak masalah dunia. tup tap tup tap, si Fifi ni tetiba puji-puji 'musuh' Mia. 

"...eh Ain tu baikkan?"
"...tadi dia blanja kucing makan ikan goreng"
"...i ske r tengok muka dia"

     Perghh.. maunya tak terbakar hati si Mia ni. rasa cam nak side-kick je tetamunya tu. tapi apakan daya, dia tengah makan pisang goreng yang dibawak Fifi. kang melepas lak dia nak habiskan.
     Jauh di sudut hati Mia, dia terbakor! terbakor!
******************************
     Mia telahpun mengenalpasti kawan-kawan baik Ain. memang dia tau ade tiga orang students yang berbesfren ngan musuhnya itu. 

ah sudah.. ketiga-tiganya turut dicop sebagai musuh.
     
     Waktu tengah makan kat cafe, dia ternampak Ain duduk makan ngan Julia. ekceli julia ni slalu study group ngan Mia, slalu tanya soklan kat dia. 

ah sudah.. Julia lak dicop musuh dia. kebenciannya sampai tahap itu!

     Tym nak turun main netball petang tu, seekor kucing try nak bermanja-manja ngan Mia. "hoh! ni kucing yang Ain slalu kasi makan tu!" tanpa belas kasihan, Mia mengurung kucing malang itu dalam tong sampah terbalik. baru puas ati dia.
     Hari demi hari, musuh Mia semakin ramai. mula-mula dia benci Ain. then kawan-kawan baik Ain. then orang yang makan n jalan ngan Ain. then kucing yang tak bersalah tu. pendek kata, sume benda yang ada sangkut-paut ngan Ain, dia benci. 
     Gila kritikal tahap kebencian dia. tanpa dia sedar, makin hari gak kawan dia makin kurang. dia sendiri yang pilih nak idup camtu, orang lain takde pape pun, rilek je. 
     Dia je yang lebih-lebih dalam membenci. suatu hari, dia terasa rajin untuk baca satu buku ni. terpesona dia apabila terbaca bait-bait kata,

"Cintailah kekasihmu sekadarnya sahaja, siapa tahu dia akan menjadi musuhmu suatu hari nanti.
Dan bencilah musuhmu sekadarnya sahaja, siapa tahu dia akan menjadi kekasihmu suatu hari nanti."
-Sayidina Ali bin Abi Talib-

(Al-Hafiz ibnu Abi Syaibah meriwayatkan dalam Al-Musannaf)
     Dia sedar akan sikapnya yang merepek-repek dalam membenci itu. sangat melampau-lampau, berlebih-lebihan.
     Lantas handphone nya diambil, nak tepon Ain. dia yakin masih ada sinar harapan di sebalik setiap kesilapan.
     Perghhh! :-D

p/s: citer ni takde kaitan ngan khairul fahmi, ia rekaan semata-mata. watak-watak lain gak camtu ok. kredit kepada majalah solusi isu 29.
ni pun takde kaitan

6 comments:

ainulhusna said...

haha.btol tue.

benci tapi sebenarnye dlm hati cinta.

nk buat cane?

bez amin said...

bersederhana r dalam mencintai n membenci...

awwww!hahaha..

puitis gak ak neh =)

Muhammad Haidar said...

tidak ku sangka rupanya bazli begini,.. hehe

bez amin said...

hahahaha!!ak gile sket je..

terima daku seadanya tau,tihihi

adios! =)

Ana Aishah said...

terkadang kita tak sedar,orang yg kita benci itulah org yg paling kita syg. makanya, berserdehanalah dlm berkasih sayang. Kasih syg Allah juga yg hakiki :) Nice blog !

Legendarian said...

jgn benci2 sgt.. :)

Related Posts with Thumbnails

pageviews