Saturday, July 25, 2009

ish...mesti r boleh!!

alkisah tersebutlah sebuah kisah...

once upon a time, terdapat sebuah daerah yang aman lagi tenteram. penduduknya hidup harmoni, kerana ada mereka yang hobinya bermain harmonika. tiada kedengaran kes-kes manusia diganggu pocong, kerana pocong tempatnya hanyalah di Puchong selangor. tiada jua gangguan pontianak, kerana sesungguhnya pontianak hanya berkeliaran di Pontian johor.

namun, langit tak selalunya biru. bumi tak selalunya hijau. bulan tak selalunya purnama. keris tak selalunya tajam. suatu peristiwa ngeri berlaku di daerah tersebut. ianya bolehlah dikatakan sebagai kes CSI terulung di daerah itu, selepas Parti Pekatan Penduduk mengambil alih pemerintahan daripada Parti Pembaris.

suspek, seorang office boy dikatakan terbersin, lalu momentum "haccchoom!!" yang terlalu kuat telah menolak si mangsa jatuh dari tingkat 14 Bangunan Masakan Alam. mangsa merupakan penyimpan mohor besar tauke-tauke di daerah tersebut. malangnya, kini tidak lagi.

penyiasatan masih lagi berjalan. di majlis memperingati pemergian tragis Ateng(bukan nama sebenar), ketua-ketua puak hadir, termasuklah seorang bekas ketua puak daerah Ater.

dalam majlis perkabungan itu, penghormatan terakhir mengikut tradisi puak Ateng merupakan agenda utama. akan tetapi, kepelikan yang amat apabila puak Ater turut melakukan nya sebagaimana Ateng. tidakkah ia melanggar tradisi?

arakian, perkara ini dipanjangkan ke Majlis Agamawan Ater. "tindakan ini meragukan!" putus majlis tersebut. NAMUN...

beberapa ahli MT Ater menafikan keharamannya. menurut mereka, perbuatan itu hanya merupakan simbolik untuk umur dan ia merupakan perkara biasa. Tok Gaharu pemimpin Newcastle antara yang berpegang kepada fatwa ini. beliau pakar dalam isu-isu keagamaan dan tradisi. malah ketua mufti pun tidak setanding dengannya.

ish...mesti r boleh!! mereka itu bijak pandai. agamawan. ilmuwan. mana mungkin melampaui batas agama dan tradisi... tak begitu?? mereka tukang keluarkan fatwa. buat apa minta fatwa daripada orang lain? orang lain tak boleh pakai punya...

saya fikir. saya tulis. anda baca. anda kaji. anda bukan ananda. ^_^

4 comments:

hunkah zaytsev said...

salam hormat semua pembaca!
takde pe, aku cume mau try post comment.
ade manusia kata aku nyer artikel tak boleh dikomen.
mmm...kepada yang mengalami masalah camtu, eloklah membawa perkara tersebut kepada pakar blogging.
yang pasti, aku tak pernah wat setting yang melarang manusia lain mengepos komen untuk mana-mana artikel.
harap maklum, stay tune!!^_^

misz nurus said...

hehe. mereka mmg agamawan terulung. x lalu nak salute dah beb..

mujaheedah90 said...

manusia menilai, ALLAH bagi markah

bez amin said...

manusia menilai, ALLAH bagi markah

Related Posts with Thumbnails

pageviews