Saturday, July 18, 2009

jom ke Bikini Bottom!!

"mayor kita akan makan di Krusty Krab!!yahoooo!!cepat semua, bersedia menyambut ketibaan yb mayor, go...go!!" mr krab yang kelam kabut bercampur gembira, mengarah dua orang pekerjanya.


squidward mengeluh,"lerh...kenapalah nak excited sangat dia ni." ala-ala sengau bunyinya. dia menoleh ke arah spongebob.


spongebob berpeluh,"ap...app...apa, mayor akan makan di Krusty Krab?! oh tidak, kita kena buat persiapan rapi!"


"jadi, si kedekut dan si lurus bendul nampaknya sepakat..." squidward geleng kepala.


"arghh...matilah kita! takkan kita nak pakai begini. seluar pendek berjumpa dengan mayor? mana boleh!! jom tukar sebelum terlambat!!" patrick yang tak pernah memakai baju, tiba-tiba jadi rasional.


"adui...si bodoh patrick pun sama..." komen squidward lagi.

masa yang ditunggu-tunggu semua (kecuali squidward) tiba...




mayor masuk ke Krusty Krab. berjalan di atas karpet merah, pengunjung berpusu-pusu untuk bersalam dengannya. spongebob datang sambil membawa resipi terulungnya...krabby patty!! beberapa perubahan terlihat daripada penampilannya; memakai tuxedo lengkap dengan bow dan kasut kulit. burger krabby patty juga ada perubahan-ianya dibentuk seakan-akan wajah mayor!?


mr krab tidak kurang hebatnya. selain berkot, tie dan kasut kulit hitam berkilat, dia turut memakai button badge berlambang Bikini Bottom yang tertera moto "ONEbikini bottom!!", tanda sokongan padu terhadap mayor. penuh tertib, dia mempersilakan mayor untuk menjamu selera.


patrick star tiba-tiba muncul di pentas. dia sudah bersedia untuk membuat persembahan...piano! oh, tidak! dia juga bermain gitar menggunakan kaki! mulutnya pula meniup trumpet ! persembahan yang hebat, muzik yang dimainkan umpama sebuah orkestra!


nun di kaunter pembayaran, squidward kaku. terkesima, terdiam, rasa tidak percaya, semuanya bercampur-baur. kalau tadi dia memperlekehkan sahabat-sahabat nya, tapi kini dia sendiri kagum. *lelaki nombor 1 Bikini Bottom duduk di meja yang aku cuci! waah...bertuahnya aku!*

begitulah suasana krusty krab pada hari itu. kehadiran mayor seolah-olah amphetamin yang melonjakkan semangat bekerja dalam diri spongebob dan sahabat-sahabat nya.


"kamu beribadah kepada Allah seolah-olah kamu melihatNya, jika sekalipun kamu tidak melihatNya, maka sesungguhnya Dia melihatmu..."
hadis jibril


begitulah analogi mudah tentang konsep ihsan dalam ibadah. dengan ihsan, tidak cukup dengan amalan-amalan biasa, malah kita rasa terdorong untuk mengupgrade ibadah dengan melakukan penambahan seperti solat sunat. sentiasa terdorong untuk melakukan yang terbaik.


kita ialah spongebob. Allah ialah mayor. spongebob jadi smart, serius dan profesional kerana dia tahu, mayor sedang berada di hadapannya.


atau sekurang-kurangnya kita jadi squidward. bila sudah yakin mayor di hadapannya, dia mula sedar. dia juga ingin jadi yang terbaik.


atau kita belum yakin?

7 comments:

misz nurus said...

hehe. spongebob pun jadi erk bro.
xpela, knowledge is wats benefit anyway.

verily the noblest of you in the sight of Allah is the one who is the most pious~

nik uqbah said...

wuuu...i got it.. yep2. betul tu.

btw, ini sudah macam skrip betul. ape kate next tyme kte wat muvi spongebob je jadi muvi sem.haha. lol~

mujaheedah90 said...

lepas ni mgkin encek bez boleh wat cter wonder pets lak..
ala2 cter unity govrnment gitu..
hehe...

hunkah zaytsev said...

>>nuruzz: ntah r..bergelumang ngan fakta2 sains, so skali-skala rasa cam nak tengok kartun dari subuh sampai isya'...hehe

>>uqbah: muvi spongebob??hahaha...lagi tension si fad 2 nak edit kang!! muvi kite pe citer sayang oii...^_^

>>mujaheedah: wonder pets?! haha...saye layan lagu die jek k...penah try usha, 5 minit da ngantuk... anyway, idea yang bernas!! trimas..^_^

ainulhusna said...

haiyoo.nape mesti cite spongebob.ak anti-spongebob.ko nie mmg minat gile ke dgn spongebob..
sebek ade moral values bile da abes cite..

bez amin said...

>>nuruzz: ntah r..bergelumang ngan fakta2 sains, so skali-skala rasa cam nak tengok kartun dari subuh sampai isya'...hehe

>>uqbah: muvi spongebob??hahaha...lagi tension si fad 2 nak edit kang!! muvi kite pe citer sayang oii...^_^

>>mujaheedah: wonder pets?! haha...saye layan lagu die jek k...penah try usha, 5 minit da ngantuk... anyway, idea yang bernas!! trimas..^_^

bez amin said...

lepas ni mgkin encek bez boleh wat cter wonder pets lak..
ala2 cter unity govrnment gitu..
hehe...

Related Posts with Thumbnails

pageviews