Thursday, July 14, 2011

Kehilangan...

Assalamualaikum 
Bismillah wal Hamdulillah 

     Psikologi, sejarah, weird science, mystery, paranormal, ancient civilization, ni semua siyesly boleh buat beta gila. ya! beta sangat suka info-info mengenai menatang di atas. bila tengok cerita Enemy At The Gates suatu ketika dulu, tup tap dapat tau yang itu based on true event. 
     Arggggggh!!! terus jadi gila. terus google sal history yang sebenar. tapi tu r... ironi nya, pelakon sentiasa lagi hensem dari watak sebenar. wakaka. tapi ini memang lepak-lepak yang bagus. surfing pun kena membaca kerana ia jambatan ilmu. tak paham lagi ke beta tengah tazkirah ni? 

HARAP MAAF ATAS INTRO DUA PERENGGAN. 

     Untuk mengelakkan beta tak habis-habis berpuisi dalam blog ni, maka pada hari ni beta nak share dengan rakyat secebis info. beta yakin, kita semua sangat teliti dalam menjalani kehidupan seharian. namun, berapa ramai dari kita yang aware atau punyai kesedaran tentang ... 
Disappearing Object Phenomenon?

"Apa kejadah nya ni tuanku?" tanya seorang rakyat hujung kota. 
     Fenomena Objek Hilang (DOP) mungkin sering berlaku dalam hidup kita, cuma untuk menjadikannya nampak saintifik, maka saintis menamakannya sedemikian rupa. sebagai contoh, hayati kisah di sebelah. Siti pergi library untuk study. setelah menelaah nota selama sejam, maka beliau ingin menyiapkan sedikit latih tubi. malangnya, beliau mendapati pen yang sebentar tadi diletakkan di atas mejanya, telah ghaib. atas lantai, bawah buku, semua diselongkarnya namun hampa. pen beliau masih hilang. tiba-tiba kawannya yang baru sampai di library menyapanya,"waah.. macam prof lak aku tengok kau selit pen kat tudung,".
     DOP ialah situasi yang melibatkan benda yang kita selalu guna. kita dah biasa letak benda tu kat tempatnya, tapi bila waktu nak pakai benda tu hilang. contoh macam pen tadi. penat mencari, akhirnya mungkin kita jumpa benda tu kat tempat lain. ataupun (yang biasa jadi) jumpa tempat yang sama, tapi terselindung di sebalik buku n sebagainya.
     Apa yang sebenarnya terjadi? Para pengkaji DOP ada kasi beberapa andaian.


1) Hilang Tumpuan
     Penyebab yang utama, ialah lupa. kita biasa letak pemadam contohnya kat tempat alat tulis. suatu hari bila tengah padam sumtin, tiba-tiba ada kawan datang bilik nak pinjam lab report. gangguan yang datang waktu kita sibuk dengan sesuatu kerja tu, boleh buat kita hilang tumpuan. sampai tak perasan yang kita simpan pemadam tu dalam poket seluar, ambil report n kasi kat kawan, lepas tu tercari-cari mana perginya haiwan pemadam tersebut.
     Kenapa susah nak jumpa benda yang hilang dalam situasi ni? sebab ia diletak kat tempat yang kita mungkin tak terfikir langsung.


Penyelesaian: Expect the unexpected. cari betul-betul.


2) Kena Pinjam
     Suatu hari bila tengah padam sumtin, tiba-tiba ada kawan datang bilik nak pinjam lab report. kita pun bangun tergesa-gesa dan hulur report kat dia, then duduk semula nak sambung proses memadam. hoh! mana pulak pemadam tadi ni? kita pusing satu bilik, cari bawah tilam, celah buku, dalam poket (teori 1st), tapi buntu.
     Then setelah 15 minit roommate yang study sebelah dengan selamba berkata, "pinjam jap tadi, trimas ek," sambil memulangkan pemadam kita.


Penyelesaian: Jangan panik. selidik dahulu organisma hidup di sekeliling anda, termasuk kucing.


     Andaian yang pertama n kedua ni, boleh dipilih mengikut kesesuaian. kalau ada kawan sebilik or ahli keluarga serumah, boleh aje terus tanya kat dia tanpa perlu mencari benda hilang tu terlebih dahulu. tapi, macam mana pulak kalau dua-dua teori di atas cancelled out? korang dah cari betul-betul, dan korang lak duduk sorang-sorang dalam bilik/rumah.
     Ok, yang seterusnya. a bit paranormal, so bersedia ya.


     Tekan r butang play, baca point seterusnya sambil dengar muzik. takde lah rasa kesunyian. dah tekan terus baca ye. :-)
   
3) Angkara 'Sesuatu'
     "Saya selalu pakai barang kemas peninggalan arwah nenek. arwah memang ada satu kotak kecik yang dia guna untuk simpan segala barang kemas tu. banyak kali jadi, saya balik rumah dan letak je rantai nenek yang saya pakai atas meja solek. esoknya, semua barang kemas tu balik semula tersusun elok dalam kotak tu. padahal saya duduk sorang-sorang je kat rumah. WTH."


Itu ialah pengalaman yang diceritakan seorang wanita kepada pengkaji DOP. beta dapat dari internet, iye WTH tu mesti r beta yang tambah. 
     Ada yang mengatakan DOP ialah angkara jin. biasanya kalau sekali dua berlaku, kita boleh anggap diri sendiri yang pelupa. tapi bila dah kerap terjadi, dan kita pulak duduk sorang-sorang dalam bilik/rumah, apa lagi yang bermain dalam fikiran?
     Ramai yang cenderung menolak teori 'angkara sesuatu' ni. diorang berpendapat, benda yang ada kaitan dengan emotional relationship, contohnya cincin arwah atuk-mengingatkan kita kepada atuk. so, otak kita create sesuatu pemikiran yang membuatkan kita terbayang kehadiran orang yang tersayang tu. sampai kita terlupa yang kita sendiri salah letak. 
     So, amacam? beta no komen... cuma, mungkin kita boleh renung kalam Allah ni :


"Nabi Sulaiman berkata pula (kepada golongan bijak pandainya): Wahai pegawai-pegawaiku, siapakah di antara kamu yang dapat membawa kepadaku singgahsananya sebelum mereka datang mengadapku dalam keadaan berserah diri memeluk Islam?
Berkatalah Ifrit dari golongan jin: Aku akan membawakannya kepadamu sebelum engkau bangun dari tempat dudukmu dan sesungguhnya aku amatlah kuat gagah untuk membawanya, lagi amanah." (An-Naml:38-39)


Penyelesaian: Bacalah ta'awwudz apabila bulu roma anda meremang. wuuuuuuu~(bunyi angin). 


4) Ghaib Sementara
     Benda tu sebenarnya ada depan mata, tapi atas sebab-sebab tertentu, kita tak nampak. mungkin sebab distracted, macam warna yang sama. contoh mudah: sesumpah. tambah pulak, optical illusion memang wujud, so tak payahlah beta terang panjang-panjang.


Penyelesaian: Jangan kelam kabut sewaktu mencari. bertenang.


5) Perubahan Dimensi
     Kewujudan dimensi selain 3D yang kita sedia maklum, memang diakui oleh sains. Allah pun dah gtau alam ghaib memang wujud. teringat dulu pensyarah fizik beta cakap,"kita tak boleh tengok jin n malaikat, sebab wavelength (gelombang) diorang tak mampu dikesan mata kita." kalau yang nampak, itu semua izin Allah.

     Teori ni beta pun susah nak percaya. tengah sibuk cari kunci kereta kita, tiba-tiba dengar bunyi kunci jatuh kat dapur. sah memang benda tu kat situ. boleh ke bayang kunci tersesat masuk alam lain, then bila 'tersedar' dia tersesat, dia pun tercampak balik ke alam ni.
     Wallahu a'lam. dulu memang gegar satu malaysia, kes budak hilang waktu main-main dekat pokok. pastu kat ceruk hutan mana ntah pasukan penyelamat jumpa balik. tak tau lah kelentong ke apa, tapi budak tu cakap,"adik ikut nenek.."


Penyelesaian: Usaha dan tawakkal pada Allah.
********************
     Apa jua yang pada kita ianya pelik or tak masuk aqal, yakinlah bahawa Allah swt Maha Mengetahui secara terperinci apa yang terjadi. kita sebagai hamba Allah, seharusnya menggunakan kapasiti aqal fikiran yang dikurniakan Allah ni untuk menilai sesuatu itu dengan memohon petunjuk dariNya.
     Bukankah kehilangan itu pun satu nikmat dari Allah? Dia nak suruh kita merayu kat Dia, doa banyak-banyak. kembali kepadaNya berserah diri. 


"Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa, apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan dari Syaitan, mereka ingat (kepada ajaran Allah) maka dengan itu mereka nampak (jalan yang benar)." 
(Al-a'raf: 200-201)

13 comments:

FaraSyeera said...

hoi.perlulaaaa background music nak scary kannnnn....wuuuuu....

eh tapi btol ah...aku slalu terkene situasi nombo 4.hukhukhuk.mmg senang tertipu oleh mata lah aku ni.

bez amin said...

hehehe..kena ade suasana sket..
iyup,ak slalu kna yg no 1 n 4.dua2 sbb ilang fokus..

anah samsudin said...

selalu sangat dah hilang2 benda ni..paling selalu , tengah sikat rambut ----> sembang dgn org ---> sibok cari mana sikat , padahal elok je dok kat kepala..HAHA =P

aziza esa said...

mmg slalu jd ble ttbe hilang focus..tgh cari brg..tp lpe lak nk cari brg ape..hehe

aziza esa said...

mmg slalu jd ble ttbe hilang focus..tgh cari brg..tp lpe lak nk cari brg ape..hehe

bez amin said...

@anah: hahaha..smoge kita djauhkan dr pnyakit nyanyuk.:-)

@azie: aiyo? lupe nk cari brg pe? beta lak bile tgh bsembang, tetiba ade org menyampuk. pastu abes lupa apa ayat beta nk ckp.lol

sukma atiqah said...

trase kot feel seram ngn music tu!

yup, barang slalu ilang.. pdhal ade je depan mata.. kes first tu slalu jd.. yg laen tu...err.. tamaw tahu!

"adik ikut nenek.." menambah keseraman aku mnjadi bganda2!!

bez amin said...

@sukma: hehehe..beta siapkan post ni before mghrib, then x play dh lagu tu.
tetiba kul 12 mlm tringin nk uji diri sndiri.beta pasang r muzik tu..
huuuuu...seram sjuk..terus disconnect tutup lppy n tdo!
tp agak len mcm tau rase..

sukma atiqah said...

pkul 12 tgh mlm pasang music tu eh?? mmg cri pasal..

bez amin said...

hehe..tau xpe..xmo buat dh! =.='

Anonymous said...

klu dh cari bnyk kali pun x jumpe?dh mnta org laen tlg cari pun x jumpe. bleh bg tips utk jumpe smula brg yg ilang 2?tq

Anonymous said...

klu dh cari bnyk kali pun x jumpe?dh mnta org laen tlg cari pun x jumpe. bleh bg tips utk jumpe smula brg yg ilang 2?tq

bez amin said...

emm..sy xde ilmu yg khusus utk cari barang hilang,huhu..
cume, mungkin leh sertakan usaha2 tu ngan doa kpd Allah. coz Dia Maha Mengetahui yang terang mahupun tersembunyi.wallahu a'lam
:-)

Related Posts with Thumbnails

pageviews