Friday, July 29, 2011

Belajar sebulan terus dapat ijazah

Assalamualaikum 
Bismillah wal Hamdulillah 

     Universiti Ramadhan bakal menjelang tiba. tak pasti lagi sempat ke idak kita sampai ke bulan mulia ni. yang konfem, Allah dah janji kat para 'penuntut' universiti ramadhan bahawa mereka akan dikurniakan ijazah dalam tempoh sebulan.

"Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa." (Al baqarah:183)

     Kebanyakan manusia sudah punya sijil keislaman. ada yang advance pendidikannya, dah genggam diploma keimanan. adapun yang meneruskan pengajiannya, pada bulan ramadhan maka mereka beramai-ramai mendaftarkan diri ke dalam kursus idaman ramai, bagi mendapatkan segulung ijazah ketaqwaan. 
     Sesungguhnya ijazah taqwa yang ditawarkan oleh universiti ramadhan ini bukanlah ijazah yang takde makna, bahkan ketahuilah korang bahawa kursus ini sangat vital untuk survival bila tamat pengajian nanti. tym ni la peluang kerja sebagai hamba Allah akan menuntut kita mempraktikkan apa yang dipelajari waktu still belum grad dulu.
     Perlu diingat betul-betul, kepulangan kita ke kampung halaman lepas grad nanti banyak dugaannya. yang paling kurang ajo, jiran kita si syaitan tuh. lahanat ni akan berusaha mengajak kita lepak-lepak buang masa, lepak-lepak buat dosa, lepak-lepak cari seksa neraka. tapi kalo kita mantain dengan semangat yang ada waktu kat ramadhan dulu, maka kita dengan mudah tolak ajakannya, rajin buat pahala, nak jadi hamba Allah sepenuh masa, dan target nak pindah ke taman perumahan elit, iaitu taman syurga. kat situ orang baik-baik semua!
     Oppppp! korang nak tak ijazah kelas pertama? korang tau tak, sepatutnya ijazah kelas pertama ni nak dapat kena datang kuliah setahun lamanya tau. tapi special universiti ramadhan ni, kita juz kena attend lagi 6 kuliah je! maka insyaAllah kalo CGPA puasa stabil, kita akan di short listed sebagai penerima first class degree. weewiiiit! apa nama kursus singkat 30 + 6 ni? 

Inilah puasa 6 hari di bulan Syawal. seolah-olah puasa sepanjang tahun bebeh!

     Maka untuk bertaqwa, elemen yang penting mestilah mengelak buat sebarang maksiat..ce usha pe yang digariskan oleh Imam Ibnul Qayyim tentang cara elak maksiat. ada lima ringkasnya:

SATU

DUA

TIGA

EMPAT

LIMA

"Ya Allah... sampaikanlah aku ke bulan Ramadhan.. ameen"
Renung-renungkan n slamat beramal! :-)

21 comments:

MAISHARAH said...

salam
sangat tertarik dengan entry nie..:)


P/s:nice gambor yg dlukis hihi

bez amin said...

LOL!!!!!!

ye2...ak tau ak kaki bangku bab melukis. wuuuuu~~

aten qylah said...

terbaek lahh entry ni.comel gmbar.hee

bez amin said...

@aten: smoge bermanfaat utk sume :-)

gambar 'comel'..huu

tgn ke dada, mata ke atas, mulut herotkan.lol

uqbah said...

bezzzz!!! haha cantik

Kasut& Karipap said...

bermanfaat !
semoga kita semua dapat ijazah kelas pertama !!!!!!
InsyaAllah :)

bez amin said...

@uqbah & karipap : smoge kite grad dgn ijazah kls pertama ramadhan ni, insyaAllah..:-)

Nurhasliza Jeffry said...

Mudah-mudahan. Amin.

Comel gambo tu. Hehe.

Sukma Bintara said...

yeah~~~~ nak ijazah kelas ptama gak!!!!!!!!!!!!!!!!!! insyaAllah....

bez amin said...

@nurhasliza : ameen..org lidi aje mmpu lukis,keh3 :-D

@bintara : yok insyaAllah!tym ni dh stat blaja, so insyaAllah bleh pose :-)

si kecik said...

wah... besnye entry tue... menarik! insya Allah kiter berjaya dpt 4.0 kat universiti itu!! =.=

hah nice drawing...

bez amin said...

@ si kecik : insyaAllah,target utk anugerah dekan! :-)

(Y_Y) <----- reaksi utk 'nice drawing'.huuuu

si kecik said...

huhu.... itu adalah anugerah yang sangat berharga!hehe... hah lepas nie boleyh la lukis someting then letak kat blog kiter plak! haha....

Ana Aishah said...

nice!
serius suka dengan entri ni. pendekatan yg bagus. semoga bulan ramadhan ini mencegah dari kemungkaran. terima kasih yer :)

Khairol Ikhwan said...

comel doodle anda.. nice entri lah ... mudah org nak paham... =))

bez amin said...

@ si kecik : muahaha..ramai xske lukisan org lidi, coz x comey..apekan daya hanya ni yg sehabis baik,huhu

bez amin said...

@ Ana Aisyah : trimas kak sya. doakan sy yg bajet baek ni berubah jd btol2 baek..ameen :-)

bez amin said...

@ Khairol Ikhwan : errr... xsampai tahap doodle..ni tahap bayi baru lahir je
(T_T)

si kecik said...

huhu... tapi orang lidinye comel.... hehe

nurain.samsudin said...

suke entyr ni. smpaikan ilmu dlm bentuk yg lain. best!

bez amin said...

@ si kecik : hehe..pasni eksperimen len lak :-)

@ nurain.samsudin : trimas ain, smoge bmanfaat utk sume B-)

Related Posts with Thumbnails

pageviews